Telia omdöme och erbjudanden

Vill du ta del av 5G redan idag? Då är Telia en av ett givet val. Enligt det oberoende mätföretaget Umlaut är deras nät dessutom det bästa i hela Sverige, en utmärkelse som konkurrenterna har svårt att nå upp till.

Även om abonnemangen inte tillhör kategorin lågpris levereras de ändå av den mest kvalitativa operatören i Sverige. Detta resulterar också i att avtalen bör finnas med i våra jämförelser, framförallt då Telia är en av de få telekombolag som tillhandahåller 5G mobiler, 5g-uppkopplingar i 25 olika städer, samt möjligheten till obegränsad mobilsurf.

Vem äger Telia?

Telia äger sig själva via företaget Telia Sverige AB. Tidigare hette de Televerket och är idag Sveriges största teleoperatör med över 5,000 anställda. Huvudkontoret finns i Stockholm, samt att de även driver dotterbolaget Skanova som sköter installation och drift av fiberanslutningar runtom i landet.

Idag hittar du även Telias aktie på börsen, samtidigt som hemsidan telia.se erbjuder abonnemang för mobiltelefoni, bredband och tv.

Vilket nät använder Telia?

Telia har ett eget nät som täcker mer än 90 % av Sveriges yta och 99 % av befolkningen. I de flesta fall används 4G hastigheter som kan sträcka sig hela vägen upp till 100 Mbit i sekunden, medan tillgången till 5G redan finns i utvalda städer.

Mobilnätet räknas som ett av de bästa du kan få tillgång till, en av de främsta anledningarna att konsumenter väljer deras avtal trots att de kan hitta billigare alternativ hos andra.

Kontantkort hos Telia

Du kan även beställa kontantkort om du vill ladda surf istället för att betala ett månadspris. Det finns också förladdade sådana med obegränsade samtal, SMS och MMS, samt 1 Gb surf under första veckan. Vill du däremot bara ha ett kontantkort utan laddning kan du beställa ett sådant helt kostnadsfritt. När det gäller priser har de valt att erbjuda fastprisavtal som laddas för en eller flera månader framåt i tiden, eller sådana där du endast behöver tanka för belopp mellan 50 till 300 kronor.

Kontantkort är de absolut billigaste Telia mobilabonnemang du kan hitta i dagsläget, något du bland annat kan leta upp via en prislista på hemsidan.

Mobiltelefoner och Smartwatches

Vill du beställa ett avtal med mobil? Då finns det en uppsjö av modeller att välja från. Du kan dessutom köpa en Smartwatch från Apple, Samsung eller Xplora via delbetalning – eller genom att betala hela beloppet.

Du får självklart ett bättre pris på mobilen genom att binda dig, men du har även chansen att betala hela beloppet med en direktbetalning. Du kan också välja att få telefonen levererad med eller utan abonnemang.

Underhållning & Trygghet

En aspekt med Telia som verkligen sticker ut är tillgången till diverse rabatter när du beställer strömmande medier som Spotify, C More, HBO Max, Storytel och Xbox Game Pass. Ibland får du en gratismånad på köpet, medan det i andra fall kan innefatta sänkta kostnader.

Förutom detta har Telia även trygghetspaket för din surfplatta, mobil och dator. Du kan också beställa en försäkring som täcker mobiltelefonen mot skador eller stöld, samt att de utvecklat ett eget ID-skydd som ser till att dina personuppgifter förblir säkra på internet.

Som om detta inte vore nog hittar du även appar som Mitt Telia där du kan hålla koll på din användning, men även få en översikt av saldot. Med Smart Wifi appen får du i sin tur möjlighet att anpassa och felsöka den trådlösa anslutningen i hemmet.

För dig som inte vistas utomlands finns det även tillval som spärrar samtal i andra länder som en försiktighetsåtgärd, men du finner även kostnadskontroller där du får notiser om du skulle surfa mer än vad gränsen är satt på. När det handlar om det lilla extra har Telia sannerligen lyckats, men det bör inte heller komma som en överraskning med tanke på hur länge de har varit verksamma.

Abonnemang hos Telia

Du hittar inte många prispressade abonnemang eller något enormt fördelaktigt erbjudande bland avtalen, men du har däremot väldigt många val att göra gällande surfmängden. Samtliga mobilabonnemang erbjuds dessutom utan bindningstid om du önskar det, men du kan även välja ut alternativ med fri surf, obegränsad bandbredd och data.

Alla val från 2 Gb och uppåt inkluderar även fria samtal och SMS, obegränsad surf i sociala medier, samt roaming utomlands inom EU-länder. Du kan även spara oanvänd surf och använda det vid ett senare tillfälle. Det tråkiga är dock att en startavgift på 299 kr tillkommer, samt att du behöver betala en månadsavgift för 5G om du väljer ett avtal som inte innefattar fri surf.

Privatabonnemang

Just nu hittar du följande alternativ gällande Telia privat: 

 • 0,2 Gb surf för 129 kr i månaden
 • 2 Gb surf för 219 kr i månaden
 • 12 Gb surf för 369 kr i månaden
 • 30 Gb surf för 469 kr i månaden
 • Fri surf för 609 kr i månaden

E-sim stöds om mobiltelefonen du använder har möjlighet till detta, likaså 5G. Rent prismässigt ligger de dock en bra bit högre än lågprisoperatörer som Hallon, Halebop eller Fibio. Värt att belysa är dock tillgången till finesser som inte hittas på lågprismarknaden. 

Om du är student kan du även sänka priset via ungdomsrabatt som gäller för 18 till 27 åringar. Denna ändrar bland annat kostnaden för 12 Gb surf till 319 kr i månaden, samt 30 Gb för 419 kr i månaden. 

För dig som vill ha fri surf sänks beloppet till 559 kr istället för 609 kr i månaden, något som kan vara bra att veta om. Tyvärr erbjuder Telia inga rabatter för dig som är senior, medan de däremot kan bistå med abonnemang för en familj med barn, extra användare, eller avtal för mobilt bredband. Du hittar också en dedikerad sektion för företag, om du skulle vilja teckna sådana abonnemang istället.

En överlåtelse kan också göras till en kostnad av 500 kronor, medan e-faktura och autogiro kan beställas om du vill undvika fakturaavgiften på 49 kronor.

Vad tycker Flashback om Telia?

Telia ingår i en diskussionstråd där en användare undrar över anledningarna till att vissa väljer dyrare abonnemang. Det framgår även att Telia inkluderar förmåner som inte finns att hitta hos budgetvänliga operatörer, exempelvis kundservice via telefon, E-sim, 5G och så vidare.

Vi hittade dock ingen egen forumtråd gällande Telia, förutom en från år 2012 som inte är särskilt aktuell i dagsläget.

Kundtjänst hos Telia

För att komma åt supporten behöver du bara klicka på länken med samma namn. Därefter finner du en FAQ med svaren på de vanligast ställda frågorna, knappen ”Mitt Telia”, samt kontaktvägarna till telefonservice och live chatten.

Telia erbjuder en hel del kontaktkanaler som presenteras nedan: 

 • Live chatt (mellan 08:00 och 17:00 varje vardag)
 • Telefonsamtal till 90 200 (mellan 08:00 och 17:00 varje vardag)
 • E-post till [email protected]
 • Mitt telia
 • Driftinformation
 • Beställning av personlig tekniker

Slutsats

Telia är en komplett mobiloperatör som erbjuder allt och lite till. Det finns egentligen inget som saknas, något som även blir deras främsta styrka sett till deras konkurrenter. Vi gillar också att du kan nå dem via telefon, samt att de har avtal som inkluderar fri surf.

Det negativa är dock priset eftersom de tillhandahåller en premium tjänst, istället för att fokusera på lågprismarknaden. Telia har däremot både Halebop och Fello som går i sitt nät om du vill ta en titt på mer rabatterade abonnemang.

Vissa konsumenter har också behovet av att kunna ansluta till Telias nät då de bor på platser med sämre täckning, eller dit andra operatörer inte kan nå. För dig som letar efter kvalitet i första hand är Telia en av de bästa mobiloperatörerna i Sverige, men de bjuder också på framtidsvänliga avtal tack vare 5G-nätet, E-sim och tillval som ID-skydd.

FAQ

Vad kostar Telia mobilabonnemang?

Priserna varierar en hel del beroende på om du vill beställa ett avtal med eller utan surf, men förvänta dig allt från 129 kronor till 659 kronor i månaden. Med abonnemang som inkluderar obegränsat med data ingår även C More, eller både C More och Netflix. 

Vilket Telia abonnemang ska jag välja?

Här beror det helt på dina behov, men för dig som vill surfa mycket rekommenderar vi avtalen med fri surf. Om du endast behöver ringa kanske det räcker med 2 Gb surf.

Är Telia abonnemang bra?

Sett till kvaliteten du får är Telia kanske den bästa operatören just nu, framförallt när det gäller hastigheter och stabilitet i mobilnätet. Detsamma gäller även för täckningen, tillval, flexibilitet och kundservice.

Hur lång uppsägningstid har Telia på mobilabonnemang?

Telia använder sig av en månads uppsägningstid, men de har däremot inga bindningstider i sina privatabonnemang (om du inte vill ha det). Genom att tillämpa ett bundet avtal kan du få ned priset vilket många föredrar.

Vad kan man göra vid en driftstörning hos Telia?

Du kan alltid ringa supporten på 90 200 under vardagar, chatta med personalen, eller logga in på hemsidan under ”Driftinformation” för att se om några störningar pågår. Telia har också en surfgaranti om din internetuppkoppling strular, något som innebär ett mobilt bredband med 300 GB som du får låna helt gratis.

Kan man använda Telias mobilabonnemang fritt i andra länder? 

Ja, men endast inom EU där även roaming ingår. Du kan också använda upp till 50 Gb surf vilket är ett stort plus jämfört med många andra operatörer som begränsar datamängden en hel del.