Mobilabonnemang för pensionärer2024

Jämför mobilabonnemang för pensionärer

Fördelar
 • Billigt
 • Spara oanvänd surf
 • Avsluta när du vill
Surf
4-100
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
49-174
Pris
99-349
Fördelar
 • Nya kunder får 50 GB extra surf
 • Bind inte upp dig på länga avtal
 • Grym teckning
Surf
4-100
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
Inget erbjudande
Pris
125-375
Fördelar
 • Behåll oanvänd surf
 • Behåll oanvänd surf
 • Telias nät
Surf
2-100
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
12 månader
Nykunds-pris
Inget erbjudande
Pris
129-429
Fördelar
 • Ta med ditt befintliga nummer kostnadsfritt
 • Ingen bindingstid
 • 4.7 på Reco
Surf
5-100
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
Inget erbjudande
Pris
99-349
Fördelar
 • Ingen bindningstid
 • Bra nät
 • Rabatt när du köper abonnemang och mobil
Surf
5 – Obegränsat
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Pris
199-499
Fördelar
 • Få en fri månad om du värvar en vän
 • Ingen uppsägningstid
Surf
5-100
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
72-172
Pris
145-345
Fördelar
 • Erbjuder fri surf-abonnemang
 • Bjud in vänner – få rabatt
 • Viaplay ingår i vissa abonnemang
Surf
6-Obegränsad
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
129-299
Pris
149-399
Fördelar
 • Behåll ditt nummer
 • Ingen bindningstid
 • Bra för dig som inte surfar så mycket
Surf
2-22
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
47,5-122,5
Pris
95-245
Fördelar
 • Bjud in vänner – få rabatt
 • Bra 4G nät
 • Flexibel prissättning
Surf
3-100
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
50-175
Pris
100-350
Fördelar
 • All surf ingår inom EU
 • Ingen bindningstid
 • Obegränsad surf finns
Surf
3-Obegränsad
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Pris
219-569

Att tänka på när du ska jämföra pensionärsabonnemang

Om du behöver ett abonnemang som är inriktad mot seniorer finns det ett antal operatörer som täcker detta behov. Det är däremot alltid smart om du jämför dem innan du gör ditt slutgiltiga val, framförallt då det finns så många olika avtal att välja mellan. Under åren 2020 och 2021 har behovet av surf ökat markant på grund av pandemin, men det gäller även för dig som pensionär så att du ska kunna hålla kontakten med nära och kära.

De allra flesta operatörer erbjuder fria samtal och SMS vilket alltid är tacksamt, men du kan även finna andra fördelar som seniorrabatter, köp av en enkel mobiltelefon via hemsidan, eller möjligheten att pressa ned priset via diverse kampanjer.

Tar vi en titt på de olika leverantörerna så finner vi bland annat Karma Mobil som är mer eller mindre inriktad på pensionärer i första hand, men även Fibio, Vimla och Hallon har specialavtal för denna kundgrupp. Halebop abonnemang pensionär finns däremot inte, medan Comviq senior erbjuds för alla över 55 år.

Det ser alltså ganska olika ut beroende på vilket företag du väljer. Obegränsad surf ingår vanligtvisinte på dessa abonnemang utan det rör sig snarare om surfmängder mellan 5 till 50 Gb. Billiga mobilabonnemang innehåller sällan anmärkningsvärda förmåner, men det finns ändå fall som sticker ut från mängden. Lite längre ned på sidan kan du läsa mer om de operatörer som fokuserar på seniorer med hjälp av skräddarsydda avtal.

Billigaste mobilabonnemang för pensionärer

Vad är då det allra billigaste abonnemanget i denna kategori? Karma Mobil ger exempelvis ut rabatt under de två första månaderna baserat på din ålder. Detta erbjudande kan sänka dina första månadsavgifter en hel del, särskilt då den gäller mellan 18 % och 100 %. 

Denna operatör har även schyssta priser gällande sina månadsabonnemang, men du kan även få dem utan surf om du önskar detta. Vissa företag går uttryckligen ut med senioravtal medan andra enbart fokuserar på låga priser, så det kan se lite olika ut beroende på inriktningen. En pensionärsrabatt kan till exempel röra sig om mer surf, men det kan också ingå en senioranpassad telefon i abonnemanget.

Vi rekommenderar alltid att du sätter mest vikt på fria samtal och SMS, men även en del surf som krävs för sociala medier som Messenger. Högre datamängder brukar däremot inte vara lika aktuella för mobilabonnemangen när det gäller pensionärer, även om det givetvis finns undantag.

I listan nedan presenterar vi några exempel som är billiga, men framförallt de som inkluderar kostnadsfria samtal, SMS och MMS. Notera även att dessa belopp gäller tillsvidarepriset, alltså inte det rabatterade (om en sådan erbjuds).

 1. Karma Mobil: 5 Gb surf för 99 kr / månad
 2. Fibio seniorabonnemang: 10 Gb surf för 149 kr / månad
 3. Vimla seniorabonnemang: 10 Gb surf för 140 kr / månad
 4. Hallon seniorabonnemang: 3 Gb surf för 89 kr / månad
 5. Fello seniorabonnemang: 3 Gb surf för 95 kr / månad

Bästa mobilabonnemang för pensionärer

Hur ser man då till att välja det mest passande alternativet?  Det finns flera kriterier att ta hänsyn till i slutändan.  Några av dem kan handla om hur väl nätet fungerar i området där du bor, vilka tillval som erbjuds, samt om företaget har särskilda rabatter för seniorer.

För att beskriva en del av de viktigaste fördelarna har vi skapat en liten checklista här nedan med olika rubriker. Dessa har vi tagit med i syfte av att underlätta det stundande valet, men också för att ge dig en lite bredare överblick av vad du kan hitta på mobilmarknaden.

Surfmängd kontra förbrukning

Behöver du inte mycket surf är det bara onödigt att betala för det. Därmed är det bra att se över hur mycket du förbrukar, innan du beställer ditt abonnemang. Notera att du inte behöver särskilt mycket datamängd om du endast surfar på enstaka hemsidor, eller använder enkla appar.

Om du inte tittar mycket på Netflix, Amazon Prime eller andra strömmande medier via telefonen är det sällan du behöver mer än 5 Gb surf i månaden. 

Hur täckningen ser ut

Beroende på var du befinner dig kan anslutningen och överföringshastigheterna skilja sig, särskilt om du bor i norra Sverige. Telias nät är exempelvis allra bäst utbyggd, men även Tele2 har väldigt bra täckning. Telenor och Tre har däremot inte alltid lika bra resultat även om de täcker hela landet.

Om du vet med dig att ett visst nät fungerar bättre än ett annat är detta något du absolut bör tänka på innan du väljer ett abonnemang. I våra recensioner kan du alltid läsa vilket nät som operatören använder, om du skulle vilja veta mer.

Vill du gå in på djupet hur täckningen ser ut i vårt avlånga land? Då är det bara att navigera in på de olika teleoperatörernas hemsidor för att granska täckningskartorna. Där kan du även se hur det ligger till med olika hastigheter som 2G, 3G och 4G. Numera finner du också 5G representerad på kartorna med tanke på att teknologin sakta men säkert börjar lanseras.

Tar kundtjänsten emot samtal?

För seniorer kan det vara viktigt att kunna prata med en medarbetare på företaget för en mer personlig service. Det är även enklare att få saker förklarade för sig jämfört med e-post och live chatt, något som kan vara bra att överväga.

Det är däremot inte alla mobiloperatörer som erbjuder kundsupport via telefon, särskilt när det handlar om lågprisabonnemang. Anledningen till detta är kostnadsmässiga skäl i första hand och det är inget konstigt i sig.

En pensionär med telefon är inte heller ovanligt, men de brukar också föredra samtal före chattar. 

E-sim och 5G kan vara onödiga finesser

En ytterligare sak där du kan spara in pengar är extra funktioner som inte vanligtvis används av seniorer. Att få tillgång till de allra snabbaste anslutningarna kanske inte är så relevant för någon som bara ringer och SMS:ar ibland, men detsamma gäller också för E-sim telefoner som brukar vara betydligt mer avancerade att använda.

De flesta kampanjer är tillfälliga

Tänk på att rabatter och erbjudanden sällan är långvariga. De allra flesta gäller endast i några månader innan avtalet går upp till ordinarie pris, en aspekt som kan vara missvisande om du inte är uppmärksam.

Billigast är inte alltid bäst

Även om ett abonnemang är väldigt prispressat betyder det inte per automatik att den är bättre. Du kan ha många fördelar som väger upp för något högre kostnader, bland annat bättre täckning eller en mer personlig service.

Detta är också anledningen till att vissa föredrar abonnemang från Telia och Tele2, trots att de är lite dyrare än de prispressade konkurrenterna.

Är det skillnad på senior- och pensionärsabonnemang?

Många undrar om det finns några olikheter gällande avtal som riktar sig mot dig som är senior jämfört med de som är skapade för pensionärer. Det enkla svaret är nej, utan det vanligaste åldersvillkoret brukar faktiskt vara 55 år vilket anses innefatta seniorer.

Även om pensionsåldern i Sverige är 65 kan du alltså teckna seniorabonnemang tidigare än så. Då operatörerna har olika regler bör du dock alltid kontrollera dem noga innan beställning. Ibland kanske du behöver intyga din ålder via BankID, medan det i andra fall kan räcka med att ange din ålder vid beställningen.

Mobiltelefoner för pensionärer

Sist men inte minst behandlar vi ämnet mobiltelefon för äldre, enheter som är tillverkade för pensionärer i första hand. Dessa brukar vara enklare att använda, men de kan även ha större knappar som gör det lättare att styra funktionerna.

Andra finesser kan innefatta högre volym på ringsignalen, mer lätthanterliga menyer, eller bättre batteritid. Ett exempel på en tillverkare som fokuserar på dessa enheter är Doro, företaget som säljer smartphones med tydliga gränssnitt, trygghetsknappar och trippelkameror.

Några operatörer säljer dessutom dessa i samband med att du beställer ett abonnemang, så det gäller att hålla ögonen öppna även för detta. En mobil för äldre behöver nödvändigtvis inte innehålla mindre funktioner, bara att de presenteras tydligare på displayen. Doro tillverkar dessutom en smartphone för äldre med touchskärm, en slags seniortelefon med utökade finesser.

Faq

Vanliga frågor om mobilabonnemang för senior

Har Telia seniorrabatt?

Nej, de har inte några särskilda abonnemang för denna kundgrupp. Du hittar däremot rabatter för familjer, eller om du vill skaffa ett avtal för en extra användare.

Har Tre (3) seniorrabatt?

Nej, Tre har inte några särskilda abonnemang för denna kundgrupp. Du hittar däremot rabatter för familjer, eller om du vill skaffa ett avtal för en extra användare.

Vad kostar abonnemang hos Tele2? 

Priserna varierar, men du hittar abonnemang från 219 kronor upp till 569 kronor i månaden. Vi på Mobili har inte recenserat Tele2 då vi fokuserar på lågprisbolag i första hand (förutom Telia som erbjuder väldigt många tillval och specialare).

Vad kostar Telias mobilabonnemang?

Hos Telia kan du välja avtal från 129 kronor upp till 609 kronor i månaden. Fördelarna är att deras nät är det bästa i Sverige medan de även erbjuder tillgång till 5G, dubbla SIM och andra finesser. I dagsläget kan du även beställa abonnemang som inkluderar C More och Netflix.

Finns det mobilabonnemang utan surf?

Ja, till exempel hos Karma Mobil för endast 49 kronor i månaden. Tänk dock på att du i så fall behöver betala för dina samtal och SMS vilket kan bli en nackdel.

Är det någon skillnad på seniorabonnemang och pensionärsabonnemang?

Nej, det är bara olika benämningar på avtal som riktar in sig mot personer som är äldre än 55.