Billigaste kontantkortet 2024

Är du på jakt efter billiga kontantkort så hittar du samtliga av dem här. Vi jämför priser från alla ledande operatörer, men presenterar också fakta kring kontantkort och vilka distinkta fördelar de erbjuder.

Hur man går tillväga för att hitta det billigaste kontantkortet

Det enklaste sättet är att jämföra priserna på alla de olika korten som finns på marknaden. Vi rekommenderar också att välja ut de som passar dig och dina behov. Utbudet skiljer sig nämligen ganska mycket beroende på vilken operatör det handlar om, men det som är positivt är att det finns en uppsjö av alternativ att välja mellan.

Först och främst kan det vara bra att tänka på vad du behöver kontantkortet till. Surfar du mycket? Eller är du ute efter att ringa samtal i första hand? Vilket är det billigaste kontantkortet? Alla dessa frågeställningar spelar in i sammanhanget, framförallt för att matcha rätt SIM kort med rätt person. Utöver detta kan det även vara en god idé att titta på täckningskartorna för att se hur väl operatören presterar där du befinner dig. 

För att göra processen enklare har vi punktat ned ett antal saker som kan hjälpa dig på traven: 

  1. Välj ett kontantkort som reflekterar ditt bruk. Betala endast för de samtal och mängden surf som du behöver, istället för att lägga pengar i onödan.
  2. Beställ online istället för att köpa i butik. Du kan spara pengar på startpaketet eftersom en beställning via nätet är gratis. 
  3. Ta del av kampanjer. Vissa operatörer har löpande erbjudanden som kan pressa ned priset rejält, bland annat vid nummerflytt eller operatörsbyte.
  4. Följ upp dina vanor. Gör du inte åt all surf som ingår kanske det kan vara bättre att satsa på ett billigare kontantkort istället. Eftersom du kan byta paket hur du vill är det bra om du går igenom din användning lite då och då.
  5. Jämför kontantkort mot varandra. Detta är ingen hemlighet, men det är ändå många som glömmer av att se över sina kontantkort regelbundet. Genom att bläddra bland priserna som operatörerna erbjuder kan du alltid se hur de ligger till.

Billiga kontantkort med fri surf

När du beställer eller köper ett kontantkort brukar det ingå en del surf men ofta inte fri surf. Desto mindre GB surf som finns laddad, desto billigare blir det helt enkelt. Vår rekommendation är att du tittar igenom våra topplistor och ser vilka av dem som erbjuder surfmängden som passar dig allra bäst.

Finns det verkligen kontantkort med fri surf?

Ja, det finns faktiskt – däremot räcker den bara några dagar hos operatörer som erbjuder det. Det kan dock vara en bra lösning om du behöver mycket data tillfälligt, så länge det inte gäller flera veckor i sträck.

Om du vill surfa mer under en längre period bör du sikta in dig på kontantkort med högre mängd surf, till exempel Hallon som kan bjuda på upp till 100 GB data. Det billigaste alternativet som innehåller enbart surf kan du se i våra tabeller ovan.

Kontantkort med billiga samtal

Om du vill ringa mycket tycker vi att det är bäst med kontantkort som innehåller fria samtal. Då behöver du aldrig oroa dig för att det ska kosta mer än nödvändigt, eller bli förvånad över att mängden samtalsminuter tagit slut.

De allra flesta kontantkort har faktiskt gratis samtal per automatik vilket är väldigt positivt. Du kan också välja ett kontantkort som endast en viss mängd samtal eller minuter ingår, bland annat om du är säker på att du endast ringer enstaka gånger. Om du vill försäkra dig om vilket som blir billigast rekommenderar vi att du räknar på det redan innan beställningen.

Föredrar du hellre att inte tänka på saken överhuvudtaget kan du alltid beställa ett abonnemang med fastpris, notera dock att du kan behöva binda upp dig under ett antal månader.

Billiga kontantkort utan surf

Behöver du inte surf alls kan du skaffa dig ett kontantkort som endast tillåter SMS och samtal. Här brukar det vara praxis med betalning per samtal, samtalsminuter, eller SMS. Vårt tips är att införskaffa dig ett kontantkort med lite surf, dock med fria samtal.

Ring billigt utomlands

Om du inte visste det redan så är det så att EU och EES tillåter fri roaming. Detta betyder att du kan ringa och skicka SMS precis som här hemma. Här bör du vara vaksam eftersom det inte per automatik betyder att ditt kontantkort tillåter användning utanför Sverige. 

Kontrollera gärna detta i förväg, innan du åker iväg på semester eller arbetsresor. Utöver detta måste även kortet registreras innan det kan användas utomlands. De allra flesta operatörer inkluderar namnet på länderna där de gäller, men även vad priset blir för samtal och SMS.

Vilket är billigast: kontantkort eller abonnemang?

Svaret på denna fråga är att det beror på. Hur mycket du använder bestämmer i regel vad som blir billigast, men om du har en relativt jämn förbrukning varje månad anser vi att mobilabonnemang är snäppet billigare. 

Om du däremot vill ha mer frihet är kontantkort en enklare väg att gå. Du kan också bestämma mer över ditt användande, bland annat om du ringer och SMS:ar mer under vissa månader. På detta sätt kan du enkelt sänka dina kostnader, framförallt då du inte behöver bry dig om bindningstider.

Några kontantkort kan även laddas längre än en månad i taget. Dessa kan gälla upp till ett år, och då betalar du endast en gång. Här kan du också jämföra vad ett abonnemang med motsvarande samtalsmängd, surf och SMS skulle kosta för att bestämma dig om vilket som blir billigast.

Det mest väsentliga är vad du får för pengarna du spenderar. Eftersom att du kan avgöra kostnaden på detta vis kommer du även fram till om abonnemang eller kontantkort skulle passa dig bäst.

Hur rankar man kontantkort från sämst till bäst?

Då svaret på denna fråga beror helt på dina krav och förhoppningar blir den svår att besvara. Vi anser dock att det finns kontantkort för alla olika grupper i samhället, till exempel barn, student, pensionär, eller om du bara behöver tillfällig surf.

Vår förhoppning är att tipsen och rekommendationerna vi bidrar med kan hjälpa dig att hitta det allra bästa alternativet. 

Checklista för att hitta det bästa kontantkortet

Sammanfattningsvis har vi tagit med en kort punktlista på egenskaper som kan vara bra att lägga på minnet. Den kan även fungera som en slags vägvisare innan du tar ett beslut, eller som en indikator på att du valt rätt kontantkort:

  • Jämför kontantkort mot varandra: Hur lång giltighet har kortet? Hur ser datamängden ut? Får du fria samtal eller kostar de per minut?
  • Kontrollera om det går att spara surf: Några operatörer går med på att spara surf om du inte använder upp det under giltighetstiden. Detta är dock inte fallet hos alla. Ett kontantkort utan månadskostnad är dessutom det lämpligaste valet för dig som vill spara så mycket som möjligt.
  • Gå igenom vad kontantkorten kostar: Får du det du förväntar dig av en laddning? Eller finns det någon konkurrent som har bättre egenskaper och villkor? 
  • Bestäm dig över vilka egenskaper som är viktiga:  Är det nödvändigt med 100 GB surf, eller räcker det med 10 GB? Frågor som dessa kan vara bra att gå igenom innan du köper ett kontantkort med surf, särskilt om du vill komma undan med det allra billigaste alternativet.
  • Se över om du kan få något unikt erbjudande: Hos Telenor kan du få 200 kr extra på ditt kontantkort, om du byter från en annan operatör. De fungerar dessutom även till larm vilket är en ytterligare fördel. Var 4:e gång du ska tanka för minst 99 kr bjuder också Halebop på 1GB surf, oavsett hur du vill ladda. Kampanjer som dessa är svårslagna, så det gäller verkligen att se sig omkring innan du beslutar dig. 

FAQ

Var kan man hämta gratis kontantkort?

Du hittar ofta startpaket helt utan kostnad hos flertalet operatörer. Dessa är bland annat Telenor, Hallon, Comviq och Telia. Tele2 erbjuder däremot inga kontantkort då det istället är deras partner Comviq som står för dessa.

Vilket är det bästa kontantkortet?

Det beror helt på dina individuella behov och önskemål. I vår guide ovan kan du läsa mer om vilka kriterier som kan vara bra att tänka på innan beställningen. Comviq har till exempel något som kallas för ”Amigos” som ger dig billigare utlandssamtal, medan Telenor tillåter dig att spara surf. Ett billigt kontantkort behöver nödvändigtvis inte betyda att det är bäst, utan här handlar det mer om vad du är ute efter i första hand.

Vem har billigast surf?

I skrivande stund är det Hallon som är allra billigast i denna kategori. Hos dem får du 4 GB surf, fria samtal och SMS för 99 kr i månaden när du laddar din mobil. Comviq kontantkort har däremot börjat konkurrera med lite andra fördelar. Hos dem får du nämligen 100 GB surf samt 1000 minuter samtal till utlandet för 345 kr.

Vad kostar kontantkort?

Priserna varierar en hel del för dig med mobiltelefon, men förvänta dig allt från 49 kr till 299 kr beroende på mängden surf och egenskaper som ingår på köpet. Om du vill se en komplett lista kan du använda den som vi presenterar här på sidan, men du kan även ta kontakt med operatörerna själv via e-post, live chatt eller telefon.

Kan man ringa till ett tomt kontantkort?

Ja, så länge ett telefonnummer och SIM-kortet är aktiverat. I vissa fall kan du även ringa till kontantkort som inte är aktiverade eller påfyllda med en summa pengar, men det är alltid säkrast att göra minsta möjliga laddning för att säkerställa full funktionalitet. Registrering av SIM-kortet kräver endast att du signerar med ditt BankID och detta sker på hemsidan hos respektive operatör.

Kan ett kontantkort bli gammalt?

Ja, men du kan ändå ringa och SMS:a trots att giltighetstiden har passerat. Detta förutsätter dock att du har pengar kvar som inte är använda, däremot gäller operatörens ordinarie prisplan. Vissa kontantkort blir dessutom aldrig ogiltiga, så länge det finns laddningstid kvar.

Hur kan jag kontrollera mitt saldo?

Detta gör du på operatörens hemsida. Ibland heter det ”Mina Sidor”, men det kan även ha andra namn. På comviq.se kallas de istället för ”Mitt Konto”. Du kan också fylla på saldot på samma plats, efter att du legitimerat dig med BankID.