Jämför simkort2024

Jämför simkort

Fördelar
 • Billigt
 • Spara oanvänd surf
 • Avsluta när du vill
Surf
4-100
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
49-174
Pris
99-349
Fördelar
 • Nya kunder får 50 GB extra surf
 • Bind inte upp dig på länga avtal
 • Grym teckning
Surf
4-100
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
Inget erbjudande
Pris
125-375
Fördelar
 • Behåll oanvänd surf
 • Behåll oanvänd surf
 • Telias nät
Surf
2-100
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
12 månader
Nykunds-pris
Inget erbjudande
Pris
129-429
Fördelar
 • Ta med ditt befintliga nummer kostnadsfritt
 • Ingen bindingstid
 • 4.7 på Reco
Surf
5-100
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
Inget erbjudande
Pris
99-349
Fördelar
 • Ingen bindningstid
 • Bra nät
 • Rabatt när du köper abonnemang och mobil
Surf
5 – Obegränsat
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Pris
199-499
Fördelar
 • Få en fri månad om du värvar en vän
 • Ingen uppsägningstid
Surf
5-100
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
72-172
Pris
145-345
Fördelar
 • Erbjuder fri surf-abonnemang
 • Bjud in vänner – få rabatt
 • Viaplay ingår i vissa abonnemang
Surf
6-Obegränsad
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
129-299
Pris
149-399
Fördelar
 • Behåll ditt nummer
 • Ingen bindningstid
 • Bra för dig som inte surfar så mycket
Surf
2-22
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
47,5-122,5
Pris
95-245
Fördelar
 • Bjud in vänner – få rabatt
 • Bra 4G nät
 • Flexibel prissättning
Surf
3-100
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
50-175
Pris
100-350
Fördelar
 • All surf ingår inom EU
 • Ingen bindningstid
 • Obegränsad surf finns
Surf
3-Obegränsad
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Pris
219-569

Att tänka på när du ska jämföra simkort

Vill du få lite mer grundläggande information om hur SIM-kort fungerar så har vi skapat en genomgående guide på denna sida. Du får dels reda på vilka slags varianter som används, men också svar på vanliga frågor som hur du aktiverar dem, om det erbjuds gratis simkort, samt lite mer konkret fakta om e-simkort.  

För att jämföra de olika alternativen behöver du först och främst få kunskap om hur ett SIM fungerar, men även hur framtiden ser ut inom mobilmarknaden gällande fysiska kort. Dessa kan nämligen fasas ut inom kort med tanke på de nya elektroniska korten.

Vad är ett simkort?

Ett simkort är kort och gott ett litet plastkort med ett mikrochip i. När du trycker in SIM kortet i din iOS eller Android mobil så identifierar den vem som använder själva enheten, men den börjar också kommunicera med mobilnätet.

Själva förkortningen SIM står för Subscriber Identity Module, men numera är ordet så pass välkänd att gemene man vet ungefär vad det betyder. När du beställer ett abonnemang tillkommer alltid ett SIM-kort i samband med köpet, men det skickas också till din hemadress via postgången.

Ett SIM innehåller information om ditt nummer, vilka tjänster som ingår, men även andra viktiga finesser som krävs för att tillhandahålla surf, SMS och mobilsamtal.

Vilken storlek ska man ha på simkortet?

Du hittar tre olika storlekar av SIM-kort:

 • Nano-sim
 • Micro-sim
 • Mini-sim

Nano sim används i de allra nyaste mobiltelefonerna medan micro-som fortfarande levereras till vissa smartphones. Mini-sim är för det mesta i bruk i enheter som 4G-modem, men du kan även hitta dem i ett larm eller en åtelkamera. SIM kort kan också användas direkt i en router, bland annat om du beställer mobilt bredband.

De flesta mobiler kräver ett nano-sim, men praxis är att SIM-korten levereras i en större storlek för att sedan kunna brytas av i mindre delar för att passa in i dina olika enheter i hemmet. Några exempel på telefoner du kan sätta in ett SIM-kort i är iPhone 5, iPhone 5S, eller iPhone 6. 

Vad gör man om simkortet är låst?

Om ditt SIM kort är låst räcker det att titta på den lilla korthållaren där det satt fast tidigare. Där framgår både PIN och PUK-koden som du behöver för att låsa upp din enhet.

Processen fungerar dessutom på samma sätt oavsett om det är till en surfplatta eller någon annan slags elektronisk apparat som använder SIM-kort.

Hur beställer man simkort vid ett nytt abonnemang?

Varje mobiloperatör har en hemsida där du kan sköta beställningar, men även få SIM-korten hemskickade. Du fyller bara i din adress och all annan nödvändig information, sedan är det bara att vänta in kortet och sätta in det i telefonen när det anländer.

Aktivering behövs sällan göras numera, utan de flesta SIM-kort är redo att användas så fort du tryckt in dem i enheten. Om det däremot behövs en aktivering kan du göra detta via hemsidan hos din operatör, eller genom att kontakta kundsupporten.

Kan man behålla numret vid byte av simkort?

Det går alldeles utmärkt att behålla ditt befintliga nummer, så länge du anger detta vid beställningen hos operatören du har valt ut. Ibland kallas det för nummerflytt, men det kan också ha benämningen portering.

Kontantkort kan dock inte ändras på detta vis, om inte det är registrerat hos din mobiloperatör. Om du däremot behåller samma leverantör när du köper en ny telefon kan du bara sätta in SIM-kortet direkt, utan att beställa ett nytt.

Använder du exempelvis Telia kan du flytta med ditt nummer till Halebop eller Comviq, bara för att nämna ett par konkurrenter. Hos Telia kan du även aktivera ett SIM automatiskt så fort den sätts i en telefon, precis som hos de flesta andra operatörer.

E-sim eliminerar fysiska simkort

En ny teknologi som hittas i de allra senaste mobiltelefonerna kallas för e-sim eller elektroniskt SIM, en innovation som innebär att SIM-kortet bevaras direkt i mjukvaran på enheten.Du behöver alltså inte sätta in ett fysiskt kort överhuvudtaget, något som även förutspås bli trenden i framtiden.

Dubbla simkort

Många telefoner har plats för två SIM-kort, till exempel om du vill använda olika abonnemang i en och samma enhet. Du kan antingen ha dem aktiva på samma gång, eller växla mellan de två när du behöver det.

Det spelar alltså ingen roll om du pendlar mellan Stockholm eller Kiruna, båda simkort kan användas oavsett var du befinner dig.

Faq

Vanliga frågor om simkort

Vad gör ett simkort?

Ett simkort kommunicerar med mobilmasten och själva nätet, men den tillhandahåller även ditt personliga telefonnummer. Andra egenskaper som ingår är exempelvis datatrafik, telefonsamtal, SMS och MMS.

Hur mycket kostar ett nytt simkort?

Vanligtvis är de helt gratis, men om du behöver beställa ett nytt så kan det tillkomma avgifter hos vissa mobiloperatörer. Generellt sett brukar de vara kostnadsfria, särskilt med tanke på att e-sim är på ingång.

Vilka simkort finns det?

Just nu finns det nano-sim, micro-sim, mini-sim och e-sim. Alla har sina olika användningsområden, men de är också ett resultat av den ständiga utvecklingen som skett inom branschen under årens lopp.

Kan jag få ett nytt simkort med samma nummer?

Ja, det kan du! Du behöver endast ange detta vid din beställning från operatören du valt att beställa SIM-kortet från.

Hur funkar dubbla simkort?

De fungerar ungefär som det låter, alltså två SIM-kort i en och samma mobiltelefon. Du kan dessutom använda dem samtidigt, eller individuellt när behovet uppstår.

Varför ska man ha dubbla simkort?

Vissa har ett jobbnummer och ett privat nummer och då kan det vara bra att kunna använda båda i samma enhet. Det kan även vara användbart om du behöver två telefonnummer i andra syften.

Varköper man simkort?

Du behöver inte betala för ett simkort i vanliga fall då de levereras direkt från operatören. Du får dem också hemskickade via posten vid lagd order på hemsidan. Att köpa simkort är en väldigt enkel process i det långa loppet, särskilt då du slipper att köpa simkort i butik.

Vad är ett nano simkort?

Nano är den allra minsta varianten av SIM-koret på marknaden, men också den vanligast förekommande. 

Vad är e-sim?

E-sim är ett elektroniskt SIM. Denna kan aktiveras direkt i din mobiltelefon så länge den har stöd för det.

Hur lång tid tar det att få ett simkort?

Förvänta dig att leveransen tar mellan 1 till 3 arbetsdagar i de allra flesta fall.