Bästa mobilabonnemang 2024

Jämför mobilabonnemang

Fördelar
 • Billigt
 • Spara oanvänd surf
 • Avsluta när du vill
Surf
4-100
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
49-174
Pris
99-349
Fördelar
 • Nya kunder får 50 GB extra surf
 • Bind inte upp dig på länga avtal
 • Grym teckning
Surf
4-100
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
Inget erbjudande
Pris
125-375
Fördelar
 • Behåll oanvänd surf
 • Behåll oanvänd surf
 • Telias nät
Surf
2-100
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
12 månader
Nykunds-pris
Inget erbjudande
Pris
129-429
Fördelar
 • Ta med ditt befintliga nummer kostnadsfritt
 • Ingen bindingstid
 • 4.7 på Reco
Surf
5-100
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
Inget erbjudande
Pris
99-349
Fördelar
 • Ingen bindningstid
 • Bra nät
 • Rabatt när du köper abonnemang och mobil
Surf
5 – Obegränsat
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Pris
199-499
Fördelar
 • Få en fri månad om du värvar en vän
 • Ingen uppsägningstid
Surf
5-100
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
72-172
Pris
145-345
Fördelar
 • Erbjuder fri surf-abonnemang
 • Bjud in vänner – få rabatt
 • Viaplay ingår i vissa abonnemang
Surf
6-Obegränsad
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
129-299
Pris
149-399
Fördelar
 • Behåll ditt nummer
 • Ingen bindningstid
 • Bra för dig som inte surfar så mycket
Surf
2-22
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
47,5-122,5
Pris
95-245
Fördelar
 • Bjud in vänner – få rabatt
 • Bra 4G nät
 • Flexibel prissättning
Surf
3-100
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Nykunds-pris
50-175
Pris
100-350
Fördelar
 • All surf ingår inom EU
 • Ingen bindningstid
 • Obegränsad surf finns
Surf
3-Obegränsad
Samtal
Ingår
SMS
Ingår
Bindningstid
Ingen bindningstid
Pris
219-569

Att tänka på när du ska jämföra simkort

Vi vet att det kan vara svårt att hitta rätt abonnemang då det finns en del att välja mellan. På grund av det stora antalet operatörer har Sverige aldrig haft lika många alternativ tillgängliga som nu, men du hittar däremot en enorm bredd bland inriktningarna vilket kan underlätta det stundande valet.

Vid första anblick kan de olika avtalen se väldigt lika ut, men det finns faktiskt gott om skillnader att jämföra för att komma till rätta. Det är även därför vi har gått igenom dem från grunden och sorterat dem i olika huvudgrupper. 

Vissa av dem är nämligen mer förmånliga för barnfamiljer eller pensionärer, medan andra riktar in sig på en yngre målgrupp med större behov av surf eller tillval.

Bästa abonnemangen för privatpersoner

För dig som enbart behöver fria samtal, SMS och MMS finns det väldigt många abonnemang att titta på. Om du däremot surfar och använder appar ganska mycket har vi samlat några utmärkta exempel som ofta använder sig av kontinuerliga kampanjer.

Hallon

Privatabonnemangen hos Hallon brukar vara kraftigt rabatterade de första månaderna vilket gör denna operatör till ett passande val. De har däremot inte möjlighet till fri surf, men du kan spara din data upp till 100 Gb i månaden.

De använder också Tre och deras nät för att möjliggöra täckning, 4G-surf och samtal. För dig som bor i städer kommer det alltså att fungera utan minsta problem, med godkända hastigheter. Det som gör Hallon unikt är att de brukar variera sina kampanjer väldigt flitigt, ett bevis på att de försöker konkurrera rejält inom branschen.

Chilimobil

En ytterligare operatör vi fastnade för var Chilimobil, mycket tack vare deras abonnemang med fri surf. Ett annat plus är att dina första tre månader är kraftigt rabatterade så att du får obegränsad data för endast 299 kronor i månaden.

Chilimobil använder också Tre vilket innebär att de fungerar bäst i storstäder, eller mellersta och södra Sverige.

Fibio

På privatsidan imponerar Fibio med en stor bredd av abonnemang, men också den med obegränsad surf för 285 kronor under de första fem månaderna. Nätet som används är Telenor och detta alternativ kan således vara en bra utmanare jämfört med de andra två som går i 3:s nät.

Bästa mobilabonnemanget för dig med familj

För dig som har flera personer i samma hushåll rekommenderar vi Telia i första hand. Deras familjeabonnemang innefattar ett eget nummer för varje användare, samt att allt hamnar på en och samma faktura.

Den som ansvarar för abonnemanget väljer surfmängden på de olika korten och kan därefter klicka i ”Extra Användare”. Genom att lägga till mellan 1 till 4 användare vid beställningen kan du sedan pressa ned priset till 281 kronor per abonnemang, om du exempelvis väljer ”Obegränsad C More” på hemsidan. Totalkostnaden blir då 1405 kr / månad istället för 2 436 kr / månad utan rabatt.

Detta val lämpar sig väl för både föräldrar och barn då alla nummer får en egen mängd surf. Det är även ett bra sätt för en ungdom att begränsa internetvanorna, framförallt om det blir för mycket av den varan.

Bästa mobilabonnemanget för pensionärer

Enligt oss är Karma Mobil absolut bäst för kundgrupperna senior, 55+, eller för dig som pensionär. De ger också hela din ålder i rabatt direkt vid beställning vilket kan vara otroligt gynnsamt. Denna kan du utnyttja under två månader innan priset återställs till den ordinarie månadskostnaden, men även efter detta är operatören generös med väldigt schyssta abonnemang.

5 Gb surf erbjuds exempelvis för låga 99 kr / månad, medan fria samtal och SMS ingår. De lägger också mycket vikt på personlig service vilket kan vara a och o för äldre konsumenter. Om du är pensionär och kund hos Telia kan du i sin tur beställa lite enklare smartphones, en aspekt som kan vara bra att ha med sig.

Bästa mobilabonnemanget för studenter

Det är ganska många mobiloperatörer som bjuder på ökad surf om du är student. Hos Chilimobil får du istället nedsatt pris på abonnemangen vilket kan vara värt att titta lite extra på. 

I vår mening är dock Hallon en av de bättre alternativen i denna kundgrupp, särskilt då de fördubblar din surf automatiskt när du studerar.

Bästa mobilabonnemanget för företag

Även för dig som driver företag rekommenderas Hallon, mycket tack vare att surfmängden på det billigaste abonnemanget fördubblas. Om verksamheten gör åt väldigt mycket data kan det däremot vara bättre med Telia då de kan erbjuda fri surf och snabba hastigheter.

Mobilabonnemangen i detta segment är ofta väldigt snarlika med privatsidan, fast med lite andra villkor och finesser. Några bjuder på dubbla SIM medan andra är bättre på avtalssidan när det handlar om flera anställda på ett och samma företag.

Vilket mobilabonnemang anses vara bäst enligt Flashback?

Det finns en tråd om vilket mobilabonnemang eller erbjudande som är bäst just nu, men den är inte helt aktuell. Några användare rekommenderade Fello då de använder Telias nät, medan andra gillade Hallon och deras kampanjer.

Vi noterade också att en del klagade på Tre, samt att några ansåg att det kunde bli problem med Vimla beroende på var du bor då de använder Telenors nät.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget?

Wifog Zero är ett kostnadsfritt alternativ för dig som verkligen vill spara pengar. Kruxet är dock att du behöver titta på olika reklamsnuttar eller besvara diverse enkäter lite då och då, ett krav från operatörens sida.

Om du kan stå ut med detta är det däremot bara att beställa ett SIM-kort via deras hemsida. De använder också Tre som nätägare, samt att du även kan välja från flera andra abonnemang som Small, Medium, Large, XL och XXL. Tyvärr ingår dock inte mer än 20 Gb surf i månaden som mest vilket kan avskräcka personer som använder väldigt mycket data. I den här guiden jämför vi mer billiga mobilabonnemang.

Abonnemang som lämpar sig bäst för dig som ofta befinner dig utomlands

En av de få lågprisabonnemang som låter dig använda upp till 50 Gb surf inom EU är Halebop. Vi gillar också att de går i Telias nät vilket garanterar god täckning och höghastighetssurf. Inom EU/EES ingår även fri roaming och de allra flesta mobiloperatörer låter dig använda en del av din surf trots att du är utomlands. Det kostar inte heller att mer att ringa eller SMS:a telefonnummer i Sverige medan du reser inom Europa.

Om du däremot reser längre bort så kostar det alltid extra, oavsett vilken del av världen det handlar om. Bara för att nämna ett exempel så betalar du 25 kronor i minuten att ringa från Dominikanska republiken till Sverige med Halebop, medan du gör samma sak med Hallon för endast 13,95 kronor i minuten.

Det finns alltså distinkta skillnader även här, något som kan vara bra att veta om. Priserna varierar även beroende på vilket land det rör sig om, Hallon tar exempelvis 9,5 kronor i minuten för att ringa till Afghanistan, eller 13,95 kronor i minuten till Australien.

Hur fungerar ett mobilabonnemang?

Ett mobilabonnemang är en slags prenumeration och standardavtal som du betalar för månadsvis och ger dig tillgång till telefonsamtal, SMS och internet.

Normalt sett är kostnaden för abonnemanget fast, om du inte använder abonnemanget mer än vad som ingår. Gör du det kommer du att bli debiterad för kostnaderna i när du gör din nästa betalning.

Så hittar du det bästa mobilabonnemanget

Det är en del saker du behöver titta på när du letar efter ett nytt mobilabonnemang. Vi har listat några av de viktigaste här.

Täckning

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du väljer ett mobilabonnemang är täckning. Det är omöjligt att ringa och surfa på webben om man inte har tillgång till den. Även om du bara använder Wi-Fi är det en bra idé att se vilken leverantör som har bäst täckning i din region.

Titta på de olika leverantörernas täckningskartor för att se vilka typer av försäkringar som finns tillgängliga i din region. Dessa kartor är vanligtvis baserade på mottagningssituationer utomhus.

Med eller utan bindningstid?

Den främsta fördelen med lågprisabonnemang är att de levereras utan bindningstid. Du kan därmed byta över till en konkurrent precis när du vill, samt att du även kan ta med ditt nummer på samma gång.

Det finns däremot några som tillämpar en uppsägningstid på 30 dagar, så detta bör du alltid kontrollera innan du börjar jämföra de olika avtalen mot varandra. Om du däremot riktar in dig på en av de större operatörerna som Tre, Tele2, Telenor eller Telia kan du stöta på abonnemang med bindningstid.

Trots att detta kan ses som en nackdel finns det ett antal plus med konceptet. Ibland kan du binda dig för att få ned det månatliga beloppet, eller ta del av extra förmåner som fri surf till ett rabatterat pris. 

Bästa mobilabonnemang med mobil

När du tecknar ett avtal kan det vara ett utmärkt tillfälle att köpa en ny telefon. Du kan betala för en dyrare modell och finansiera den månadsvis med ditt abonnemang på detta sätt. Mobiltelefonen är då bunden till leverantören så länge du betalar den.

Du bör vara medveten att du ofta får en bindningstid på mellan 12-36 månader om du köper ett abonnemang med en mobiltelefon.

Surfmängd

En annan viktig faktor när du ska välja bästa mobilabonnemanget för dig är att titta på hur mycket surf du får med.

 • 0,5 – 3 GB surf: För dig som bara använder internet för sociala medier, e-post eller nyhetsläsning är ett datakort på 1 terabyte mer än tillräckligt. Det är idealiskt för personer som inte surfar så ofta och bara vill kommunicera med familj och vänner på nätet. Kanske kollar nån enstaka Youtube video.
 • – 6 GB surf: räcker för streama musik och videos en stund varje dag.
 • 6 – 10 GB: För dem som dagligen strömmar videor, lyssnar på musik eller surfar på webben under långa perioder räcker det. Det kan till och med vara tillräckligt för personer som ibland behöver dela sin mobila internetanslutning med sin dator, till exempel i arbetet.
 • Över 10 GB: Du är en supernvändare som älskar att använda telefonen till att streama film, spela spel osv.

E-faktura och E-sim

Det är ingen hemlighet att vårt samhälle digitaliseras kontinuerligt, men detta leder också till nya innovationer som E-sim där du inte längre behöver ett fysiskt sådant. Några operatörer har redan börjat erbjuda dessa och det är endast en tidsfråga innan du hittar det hos samtliga.

E-faktura är i sig inte en helt ny lösning, men det är ändå något vi anser är viktigt att nämna. Du kanske inte föredrar autogiro, eller så vill du spara pengar genom att skippa pappersfakturor i brevlådan. Då de allra flesta avtal kan betalas elektroniskt via din hembank rekommenderar vi alltid att du gör detta.

Samtal och SMS/MMS

Förr i tiden fick du ofta betala per SMS eller MMS men nu ingår det istortsett alltid hos alla de bästa mobiloperatörerna.

5G-abonnemang

Inom kort kommer allt fler operatörer att kunna erbjuda 5G abonnemang, något som ökar konkurrensen ytterligare. Hastigheterna blir betydligt snabbare och streaming med högre upplösning kan genomföras utan buffring eller lagg. 

Hos Tre har redan 16 % av Sveriges befolkning tillgång till nätet och de andra operatörerna är också i full gång med att bygga ut 5G. Tele2 erbjuder exempelvis 5G-nätet i 30 olika städer redan nu, samtidigt som Telenor lovar att erbjuda 5G-surf för 99,9 % av Sveriges befolkning i slutet av 2023.

Fri surf även inom lågprismarknaden

Något som blivit allt mer populärt är tillgången till obegränsad surf hos lågprisbolagen. Detta märks inte minst via Chilimobil, utan även via Fibio som erbjuder liknande möjligheter. Vi tippar också på att allt fler kommer börja konkurrera med dessa avtal nu när många jobbar hemifrån.

Utöver mobilabonnemangen hittar du även mobilt bredband hos en del operatörer. Dessa kan passa bra i sommarstugan eller husbilen, till exempel om du vill dela internet till många olika enheter.

Notera dock att det alltid kostar några hundralappar mer med obegränsad data, men att det kan vara värt det i slutändan om du är en så kallad storanvändare.

Källor och kriterier för att bedöma de bästa mobilabonnemangen

För att få fram de bästa valen för olika kundgrupper har vi gått efter följande kriterier, även om det självklart finns många fler:

 • Hur mycket surf du får
 • Hur täckningen ser ut
 • Vad priset ligger på per månad
 • Om abonnemanget kan användas utomlands
 • Specifika rabatter för de olika kundgrupperna
 • Om supporten tar emot samtal
 • Trustpilot
 • Svenskt Kvalitetsindex

FAQ

Vanliga frågor om mobilabonnemang

Vilken operatör har bäst täckning?

Vi anser att Telia är absolut bäst gällande täckningen i Sverige, något som också bevisats via oberoende undersökningar. Det är däremot inte många lågprisbolag som går i Telias nät förutom Fello.

Vilket abonnemang är bäst?

Denna fråga är självklart subjektiv, men Hallon kör flitigt med nya kampanjer vilket kan passa väl för dig som vill byta abonnemang. Om du behöver fri surf rekommenderar vi Chilimobil eller Fibio.

Vilken är den bästa mobiloperatören?

Även här är det individuellt beroende på platsen du befinner dig på, men de flesta operatörer presterar väldigt bra gällande hastigheter, samtalskvalitet och täckning. Beroende på vilken kundgrupp du tillhör kan det också påverka valet en hel del.
Den bästa mobiloperatören för pensionärer är förmodligen Karma Mobil, medan den som erbjuder störst rabatt för studenter är Hallon. Som du kanske märker finns det fördelar med samtliga alternativ, beroende på vem du frågar.

Vilket är det billigaste abonnemanget?

Wifog Zero är helt gratis vilket självklart inte går att konkurrera med, men nackdelen är att du behöver nå 300 poäng i månaden för att kunna använda det. Deras poängsystem fungerar med hjälp av besvarandet av enkäter, men även obligatoriskt reklamtittande vilket kan vara störande i längden.

Vilket abonnemang var bäst mellan 2015-2020?

Det har gått några år sedan lågprisbolagen började erbjuda sina abonnemang i Sverige, men i början var det många som valde 3 och Tele2 istället för Telia. Det var även den sistnämnda som var den första operatören i vårt avlånga land innan konkurrenter började dyka upp. 
Vimla och Hallon fanns dock redan år 2015 och är starka utmanare än idag. Även Halebop har varit med i matchen länge, precis som 3 och Telenor. Vilka av dem som var bäst är det fortfarande många som debatterar, men en av de absolut billigaste var nog ändå Hallon som erbjöd ungefär samma pris som idag.

Kan man beställa abonnemang som inkluderar en iPhone?

Ja, det kan man absolut göra! Väldigt många operatörer har till och med en egen butik där du kan köpa en telefon i samband med ditt abonnemang. Några av dem erbjuder även begagnade sådana om du inte vill betala för en splitterny mobil.
Att köpa ett avtal med mobil är dessutom väldigt vanligt i dagsläget, särskilt då vi vill uppdatera våra enheter så ofta som möjligt.