Jämför företagsabonnemang

Här hittar du alla företagsabonnemang som erbjuds för tillfället. Du kan antingen jämföra dem i lugn och ro, eller fördjupa dig i de vanligaste frågorna och funderingarna kring dessa typer av avtal. På denna sida får du nämligen tips kring tilläggstjänster, guider hur du hittar det lämpligaste avtalet, samt egenskaper som kan vara viktiga att väga in när det gäller mobiltelefoni inom företaget.

Hur du finner det bästa företagsabonnemanget

För att ta fram det mest lämpliga abonnemanget för ditt företag bör du alltid ställa dem mot varandra för att granska för- och nackdelarna. Utöver detta är det även klokt att titta på de största behoven av verksamheten, eller hur abonnemanget ska användas. 

Om det ska ringas mycket och ofta är fria samtal helt givet, men även obegränsat antal SMS. Handlar det däremot om flitiga resor till andra länder kanske man ska tänka på avtal som är anpassade för utlandssamtal i första hand.

Mängden surf är också en väldigt viktig punkt med tanke på vår digitala vardag. Räcker det med några enstaka GB surf, eller bör du kanske titta på alternativ med fri surf istället? Alla dessa frågor är relevanta i sammanhanget, samtidigt som de avgör vad som blir den allra bästa lösningen för dig för företaget.

Jämför företagsabonnemang för att få fram bäst pris

Hur gör man då för att jämföra abonnemang för företag? Några egenskaper är extra viktiga, något vi går igenom här nedan. Det finns även goda möjligheter att hitta rabatterade priser på mobiler i samband med beställningen, till exempel med en iPhone 12 eller iPhone 13.

En mobiltelefon med esim börjar också bli standard idag, så även finesser som dessa kan vara bra att ha i åtanke. 

Se till att du väljer en operatör som har god täckning där abonnemanget ska användas

Beroende på var verksamheten är placerad kan det vara väl investerade pengar att satsa på operatörer som har bäst mobilnät. Via de olika täckningskartorna som erbjuds kan du enkelt se hur det ser ut för respektive val, men tänk också på att många operatörer är ägda av större bolag som 3, Telia eller Telenor.

Några mindre aktörer inom branschen som ägs av större operatörer är bland annat Vimla, Comviq, Hallon, Halebop och Fello. Utöver dessa finner du även fristående alternativ som Chilimobil.

Surfmängden är viktigare än någonsin

Kontrollera hur mycket surf som faktiskt går åt. Det är inte särskilt resurskrävande att använda textmeddelanden via Skype, men videosamtal i HD-upplösning är däremot en helt annan sak. Vi rekommenderar att använda obegränsad surf om du inte är säker hur stor datamängden blir per månad, men dessa abonnemang är också dyrare vilket bör räknas in i det hela.

Många samtal eller inte?

En stor mängd abonnemang som är inriktade mot företag inkluderar fria samtal och SMS, men tänk på att alltid kontrollera detta i förväg. En annan sak som är bra att tänka på har att göra med utlandssamtal, men specifikt vad som gäller för priser inom och utanför EU.

Jaga inte billiga avtal i första hand

Lägg inte för mycket tid på att försöka få ned kostnaderna, framförallt då det inte är särskilt dyrt med mobilabonnemang. Det kan till och med vara mer prisvärt att välja ett avtal med fri surf, om dataförbrukningen är hög.

Ett billigt företagsabonnemang är alltid bra, men det behöver inte betyda att det du får motsvarar dina förväntningar. Ett mobilnät som har god täckning och höga dataöverföringshastigheter kan vara värt mer än du tror.

Fri surf med företagsabonnemang

Det finns många avtal för företag som inkluderar obegränsad surf idag. Telenor, Telia och Tele2 har alla valt att erbjuda dem – dessutom med och utan bindningstid för att du ska kunna göra ditt val enklare. Om du väljer bindningstid så får du även ned priset, men det blir däremot svårare att byta till ett annat abonnemang.

Hos Tre ingår också företagsabonnemang med liknande egenskaper, däremot är priset lägre. Vi vill dock varna för mobiltäckningen som inte är lika stark jämfört med de andra operatörerna. Detta gäller i synnerhet inom norra Sverige samt på landsbygden.

Hur ser det ut med uppsägningstid?

Praxis brukar vara tre månader, men det finns även operatörer som inte tillämpar någon uppsägningstid överhuvudtaget. Tänk bara på att det är aningen krångligare att säga upp ett företagsabonnemang då det inte kan genomföras via hemsidan.

I dessa fall behöver du antingen ringa eller mejla operatören, en distinkt skillnad jämfört med privatsidan.

Hur ser det ut med ångerrätten?

Det finns ingen ångerrätt på ett företagsabonnemang, utan då gäller en ”prova på” period istället. Vissa operatörer tillämpar också öppet köp som kan sägas upp, om tjänsten inte uppfyller det ni förväntade er.

Hur säger man upp ett företagsabonnemang?

Den som är betalningsansvarig kan säga upp ett abonnemang. Däremot måste det oftast ske via ett samtal till kundsupporten.

Finns det företagsabonnemang utan bindning- eller uppsägningstid?

Både Telness och Hallon saknar bindningstid och uppsägningstid. Du kan även byta nivån av surf, eller operatör om du inte blir nöjd.

Bästa företagsabonnemang för små och medelstora företag

Även här anser vi att Hallon presterar allra bäst när det gäller mindre bolag. Anledningarna till detta är att deras avtal är billiga, samtidigt som du kan välja bland en uppsjö av surfmängder för företag när du väljer att abonnemang.

Då Hallon använder mobilnätet från Tre vill vi dock höja ett varningens finger för begränsad täckning i norra Sverige, men även ute på glesbygden.

Företagsabonnemang anpassade för vistelser utomlands

Många företag är internationella och kräver resor till andra länder. Vilket abonnemang som är bäst lämpad för detta syfte varierar beroende på deras villkor, men här nedan ger vi några konkreta tips på operatörer som är bäst lämpade.

3Världen från Tre

Om du binder dig i 24 månader kan du teckna 3Världen. Denna tjänst låter dig surfa och sms:a till samma pris som hemma i Sverige, trots att du gör det i 80 andra länder. Det ingår också 10 samtalstimmar och 3 000 SMS varje månad från Sverige till länder som omfattas av tjänsten, samt EU/EES.

Telenor erbjuder kostnadsfria samtal inom företaget

Hos Telenor kan du teckna ett företagsabonnemang som tillåter fria samtal till dina kollegor, oavsett var de befinner sig i världen. Avtalet inkluderar också fria surf vilket kan vara bra att veta. Denna kallas för “Affärspaketet EU”.

Telia har många tilläggstjänster för utlandssamtal

Om du vill ha lite mer flexibla avtal kan Telia fungera som ett lämpligt alternativ. De har nämligen tilläggstjänster som tillåter samtal för en viss summa inom norden och EU, men även sådana som erbjuder rabatterade priser till länder som Australien, Japan, Kanada, Sydkorea och Singapore.

Skräddarsydda tilläggstjänster

Det finns otaliga extratjänster som kan ingå i ett företagsabonnemang. En av dessa är en egen växel vilket möjliggör tillgång till samtliga anställda via ett nummer. Det går även att koppla numret till en telefonsvarare, eller ett journummer om akuta situationer uppstår.

För- och nackdelar med företagsabonnemang

Vi vill belysa några plus och minus med denna avtalsform för dig som läsare. Detta gör vi endast i syfte av att skapa en bredare överblick, men också för att du ska se skillnaderna mellan privata abonnemang kontra de som erbjuds för företag.

Fördelar

  • Mer flexibilitet tack vare tilläggstjänster
  • Enklare för företag att skilja på utgifter som är privata och som ingår i verksamheten
  • Billigare utlandssamtal mellan kollegor
  • Skräddarsydda avtal anpassade för företag

Nackdelar

  • Du kan bli förmånsbeskattad om du använder jobbmobilen privat
  • Svårare att säga upp då du ofta måste ringa till kundtjänsten
  • Ingen ångerrätt
  • Abonnemangen är i regel dyrare än de du hittar på privatmarknaden

Företagsabonnemang eller privat?

Något som brukar vara ganska vanligt inom företagsvärlden är att privata abonnemang används istället, något vi inte rekommenderar. Detta beror i synnerhet på att det kan bli dyrare i längden då användningen brukar vara högre, eller att många samtal rings till andra länder.

Det är dessutom krångligt att låta företaget betala för privata samtal då man måste redovisa kvitton och visa vilka samtal som var arbetsrelaterade. Vill du istället göra en överlåtelse är detta inga problem, men se bara till att det inte finns någon bindningstid kvar.

En sista sak gällande skiftet från privata abonnemang till företagsabonnemang är att du kan bli förmånsbeskattad, om du använt en företagsmobil för privata ärenden. För att undvika allt detta bör abonnemanget ha en fast avgift, samt att det inte ska gå att särskilja om det används för jobb eller andra syften. Det måste också finnas ett behov av en jobbmobil, det vill säga att en sådan krävs för att utföra arbetet.

Avdrag för kostnader på företagsabonnemang

Företagare kan göra avdrag på kostnader som ingår i mobilabonnemang. Detta sker via din deklaration i delen inkomstdeklaration 1, om det handlar om en enskild firma. Är det istället ett aktiebolag så fyller du i inkomstdeklaration 2. För handelsbolag gäller inkomstdeklaration 4.

Tänk på att kostnaden för ett abonnemang är en kostnad i resultaträkningen. Detta ska då deklareras som ett inköp till företaget.

Övriga tips för att hitta rätt företagsabonnemang

Det kommer säkerligen inte som någon nyhet, men med en sökmotor kan du få fram ytterligare information som kan vara till stor hjälp. Genom att använda sökord som ”tele2 företag erbjudande”, ”mobil jämförelse”, ”tele2 obegränsad surf 199 kr”, samt ”billigaste företagsabonnemang mobil” kan du enkelt specificera ditt letande till ett visst område.

Vi tipsar också om diskussionsforum som Flashback, Swedroid, Sweclockers och Rikatillsammans. Här hittar du otaliga trådar som berör mobilabonnemang, både för privatpersoner och företag.

FAQ

Vilket företagsabonnemang är bäst?

Beroende på vilken typ av verksamhet som du bedriver, samt var i världen den verkar så finns det många olika svar på denna fråga. Se till att jämföra abonnemangen noga innan du gör ditt slutgiltiga val, men fokusera också på distinkta användningsområden som fri surf, samtal till specifika länder, tilläggstjänster och dylikt.

Måste man ha företagsabonnemang?

Det är absolut inget måste, men vi rekommenderar det av flertalet skäl. En av dessa är att kostnaden kan dras av i deklarationen, samt att du kan få tillgång till tjänster som inte hittas på privatsidan. (exempelvis växelnummer, journummer mm.)

Varför ska man ha företagsabonnemang?

Många företag vill skilja på privata utgifter och sådana som tillhör verksamheten. Det kan även vara så att du som egenföretagare vill ta emot arbetsrelaterade samtal via jobbets mobil, istället för att de sker under din lediga tid.

Kan företag betala privat mobilabonnemang?

Ja, det är möjligt men inte något som vi rekommenderar. Hela processen är omständlig och komplicerad då kvitton måste redovisas, samtidigt som det ska bevisas vilka samtal som har skett privat och inte. Företag får sällan betala för deras anställda när det gäller privat telefoni, bredband, eller WiFi eftersom det inte ingår i verksamheten.

Vad kostar oändligt med surf?

Priserna varierar, men det brukar landa runt 349 till 399 kronor i månaden. Notera dock att kostnaden kan variera beroende på tilläggstjänster, eller andra förmåner som är relaterade till företagsabonnemang.