Så låser du upp ditt simkort

Du kan alltid komma åt din telefon med din personliga PIN-kod, men det finns tillfällen då du glömmer av den. I vissa fall kan det även vara så att du gissar fel tre gånger, då behöver du till och med en PUK-kod för att komma åt din enhet.

Vill du veta hur du gör för att låsa upp spärrade enheter? Då är denna guide skapad precis för dig. Vi presenterar också lite praktisk information gällande nätbaserade tjänster för dig som inte hittar själva kortbrickan.

Var du hittar din PIN-kod

Koden du behöver för att öppna ditt simkort finns oftast på korthållaren du fick i samband med beställningen, men den kan även meddelas på andra sätt. Vissa operatörer meddelar det i en separat lapp, medan andra tillhandahåller det i samma del som SIM-kortet sitter i när den levereras.

Då du endast har tre försök på dig bör du inte försöka gissa den om du är osäker. Efter det tredje försöket spärras inloggningen och enheten kräver då en PUK-kod istället.

Telia, Hallon, Tre, Telenor skickar alltid sina sim-kort via postgången, vare sig det gäller en iPad, iphone 7, Samsung eller andra enheter. Hos den förstnämnda har du dock tillgång till E-sim i de senaste mobiltelefonerna. 

De flesta mobiloperatörer visar upp både PIN och PUK-koden när du loggar in på deras hemsida, något som brukar kallas för “Mina Sidor”. Vi berättar mer om detta lite längre ned för dig som vill veta mer ingående om denna möjlighet.

Du måste använda en PUK-kod om du gissar fel med PIN-koden

Om det går så långt att en PUK-kod krävs för upplåsning finner du även denna på korthållaren, eller den bifogade informationen från mobiloperatören. PUK koden består av åtta siffror, men du får däremot tio försök på dig denna gång. 

Skulle det värsta inträffa spärras ditt SIM-kort helt och hållet, och då behöver du även beställa ett helt nytt.

Få fram PIN och PUK via Mina Sidor

Väldigt många mobiloperatörer ger dig möjligheten att hitta både PIN och PUK koderna via deras interna hemsidor. De flesta kallar denna portal för ”Mina Sidor”, men den kan även heta ”Logga In” eller liknande. Ibland erbjuder de också en app som du kan använda direkt i din mobila enhet.

Observera att det brukar krävas ett BankID för att legitimera inloggningen, eller ett användarnamn och lösenord. 

Om du måste beställa ett nytt SIM-kort

Skulle du behöva få ett nytt SIM hemskickat är det bara att kontakta kundtjänsten hos din operatör, antingen via live chatt eller mejl i första hand. Några av dem har även öppet via telefon vilket är den absolut enklaste kontaktkanalen.

Har du en helt ny mobil så kan du istället aktivera en e-sim, om det finns stöd för detta. Med detta SIM behöver du inget fysiskt chip att sätta in i din enhet, utan allt sköts i mjukvaran.

FAQ

Hur öppnar man ett låst simkort?

Du kan vanligtvis öppna SIM-kort med hjälp av en PIN-kod på fyra siffror. Om du gissar fel tre gånger och den blir låst så behöver du istället din PUK-kod på åtta siffror. Spärren hittas hos alla operatörer i dagsläget, oavsett om det gäller Comviq, 3 eller någon annan.Hur öppnar man ett låst simkort?

Vad händer om SIM kortet är låst?

Mobiltelefonen du använder kommer inte att låta dig surfa eller ringa förrän du har matat in PUK-koden. Denna funktion finns till för att skydda enheten genom att låsa den så att obehöriga inte kan få tillgång till din data, exempelvis ditt itunes bibliotek eller andra känsliga uppgifter.

Hur öppnar man iPhone SIM-kort?

Om du vill öppna upp själva facket där simkortet sitter i behöver du ett gem eller ett utmatningsverktyg.  Du trycker in i det lilla hålet vid sidan av mobilen, sedan glider en liten lucka ut där du kan sätta in SIM-kortet i din iPhone.

Hur stänger man av PIN koden?

För Android enheter går du in i ”Inställningar”, sedan ”Låsskärm”. Välj skärmlåstyp och följ instruktionerna. Om du har en iPhone går du in i Inställningar -> Mobilnät -> SIM-PIN. Där kan du sedan slå på eller stänga av PIN-koden.

Hur gör man för att hitta sitt mobilnummer? 

Telefonnumret står alltid på det lilla plastkortet där SIM-kortet levereras, eller i det bifogade materialet. Om du inte har flyttat med ditt gamla nummer får du ett nytt i samband med din beställning.

Vad händer om man har glömt SIM kod i en iPhone ? 

Ett låst simkort hos Telia kan enkelt lösas genom att logga in på ”Mitt Telia”, bara för att nämna ett exempel. Om du behöver låsa upp simkort på iPhone fungerar det precis på samma sätt som med Android, men detsamma gäller också för PUK-kod för iPhone då det inte är bundet till operativsystemet i sig